Produkcja musztardy opole

Fakty dotyczące musztardy, o których nie miałeś pojęcia

Musztarda przywędrowała do nas z Ameryki, w której już na początku XX w. stała się ona nieodzownym szczegółem hot – doga.  Jednakże historia oraz produkcja musztardy zaczęła się znacznie dawniej, aniżeli mogłoby się to wydawać.  Oto parę faktów, których z pewnością nie widziałeś o musztardzie:
Na początek: Nasiona, z których odbywa się wytwórczość musztardy wywodzą się z rośliny o nazwie Musztardowiec.  Zarówno jej nasiona, jak i liście są ogromnie aromatyczne. Nasiona musztardowca nazywane są inaczej gorczyca sarepską, z której robiona jest dobrze wszystkim znana musztarda sarepska
Brokuł to niezbyt daleki kuzyn musztardowca
Gorczyca jest bliskim krewniakiem z w ogóle niepodobnymi do siebie warzywami jak  brokuły, kalafior, rzepa i kapusta.
Starożytni Grecy oraz Rzymianie używali jej jako coś więcej niż jedynie przyprawa. Pitagoras udowodnił, że kompres z gorczycy jest fenomenalnym lekarstwem na ugryzienia skorpionów, Hipokrates stosował pastę musztardową jako lek kojący ból.